Generelt om skjermtid for barn og unge

Generelt om skjermtid for barn og unge

Skjermtid kan være vanskelig å forstå. Hva er bra skjermtid? Hva er "dårlig" skjermtid? Hvor mye skjermtid bør barn og unge få? Det er ikke noe helt sikkert svar, men her kan du få noen tanker. 

Helsedirektoratet kom i 2022 med råd som er i tråd med verdens helseorganisasjon (WHO) sine råd fra 2019. Du kan lese de her.

Den sier blant annet at barn under 2 år ikke burde bruke skjerm i det hele tatt. Barn fra to til fem år, burde bruke maks en time skjerm hver dag. Barn over 5 år bør begrense såkalt passiv skjermbruk. Dette gjelder skjermtid som er utenom pedagogisk bruk av digitale hjelpemidler i barnehagen og skolen. 

 

Jeg tror alle kan få en klump i halsen av dette. Barna sitter jo mer og mer på skjerm for hver dag. Noen reagerer med stormende sinne om de ikke får lov å titte på skjermen, eller at de ikke får lov å spille favorittspillet sitt. Mange bruker skjermen som en quick fix for å stoppe dårlig oppførsel. Jeg tror også man må se på seg selv. Sitter du på skjermen når du ser barnet ditt spille håndball og fotball? Sjekker du telefonen under familiemiddagen? Barn vil speile det du selv gjør. 

 

Hos de eldre barna anbefaler jeg å bruke familiekontroller både på apper på selve telefonen. Sjekk hvilke apper og medier som tar mye av tiden deres, og prat om de. Hvordan henger disse appene sammen med følelser og hva kunne man ellers brukt den tiden til? Sjekk også dine egne tidstyver. Definer "skjermfri" soner i hjemmet, der dere ikke ønsker at skjermen skal oppe. Dette kan for eksempel være under middagen.

Skoler burde lage felles regler når det gjelder skjermbruk. Jeg er generelt for at elevene skal få bruke telefonen, spesielt i friminuttene. Mobiler kan fint bli inndratt under klassetimen. 

 

Husk at voksne ofte kan lage regler uten at barn og unge får komme med sin mening. La de være med å bestemme og la de si sin mening. 

Tilbake til bloggen